Táplálkozás

4. Napi étkezések időzítése.

Biztos sokan hallottátok már, hogy érdemes inkább sokszor, kicsit enni. Ez nem rossz alapelv, viszont nem eléggé pontos. A szakirodalmak a napi legalább 5-szöri étkezést preferálják. Ha már ezt sikerül betartanod, és megfelelően időzítened, akkor már fél sikert értél el. Vegyük alapul a következőket: reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora.

Reggeli: Az egyik legfőbb étkezésünk, habár sajnos nagyon sokan el szokták hanyagolni, nem esznek eleget reggelire, vagy teljesen ki is hagyják. Gondolj csak bele: ha nagyon jó esetben sikerül 8-10 órát aludnunk -ami nem túl valószínű a mai rohanó életben,- egy ejszaka alatt (és amint az előzőekben megtudhattuk, hogy a szervezet ekkor is fogyaszt energiát), akkor a szervezet reggelre eléggé kimerül a tápanyagokból, így a napi első teendőid közé kellene tartoznia annak, hogy az éjszaka alatt elhasznált energiákat visszapótold, és biztosítsd a nap első löketét az elinduláshoz! Reggel levert, fáradt vagy a munkában? Ha nincs miből szegény szervezetednek dolgozni, ezen ne is csodálkozz! Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a napi energiabevitelünk 30%-át a reggelinek kellene kitennie!

Tízórai: Az étkezések között nagyjából 2-3 óra szünetet illene tartani, és ezek között semmit sem enni, sem inni, aminek kalóriatartalma van. Vizet (viszont) nyugodtan, minden mennyiségben lehet, és kell is fogyasztani. Ha reggelire megfelelő mennyiséget viszel be, akkor körülbelül a tízórai környékén el kell kezdened éhesnek lenni. És be is iktathatod a nap második étkezését, melynek elég a napi energiszükséleted 10%-át kitennie. Éppen annyit, amennyivel ki is húzhatod ebédig.

Ebéd: Szintén egy fontos fő étkezés, melyet az átlag ember már be szokott tartani, viszont általában sajnos azért, mert eddig nem evett semmit, és ilyenkor már nagyon éhes! 🙂 Emiatt ilyenkor általában telezabáljuk magunkat. Ennek meg kellene egyezni a reggeli menyiségével (30%), hiszen ilyenkor eltelt a fél nap, és a másik fele még hátra van.

Uzsonna: Amikor eltelt az ebéd után ismét 2-3 óra, be lehet iktatni egy tízóraival megyegyező mennyiségű (10%) uzsonnát. Nem kell soknak lennie, éppen elég annyi, hogy a vacsoráig kibírjuk.

Vacsora: Ez még a nap egyik kritikus étkezése, amellyel kapcsolatban elég sok tévhit alakult ki: “Ne egyél lefekvés előtt két órával!”, “Ne egyél 6 óra után!”, Ne egyél 4 óra után!” Biztos vagyok benne, hogy már hallottunk legalább egyet-kettőt a felsoroltak közül. Nem rosszak ezek az elvek, de a jó nem ilyen. Hanem sokkal pontosabb! A szakirodalom úgy fogalmaz, hogy “az aktív ébrenlét vége, és a passzív ébrenlét kezdete előtt 1-2 órával iktassuk be a nap utolsó étkezését.” De mi is ez az aktív, passzív ébrenlét? Ezek nem az alvás kezdetének idejét határozzák meg! Aktív ébrenlétnek számít az, amikor még talpon vagyunk, teszünk-veszünk, lezuhanyzunk, stb, amíg aktívan, mozogva töltjük a napot. Ha viszont már leülünk a kanapéra, vagy bebújunk az ágyba TV-t nézni még egy kicsit, és nem tervezzük, hogy fogunk bármi mást is tenni még a nap folyamán, az már passzív ébrenlétnek minősül. Tehát ha például este már leülsz a TV elé, akkor ez előtt 1-2 órával kell beiktatnod a vacsorát. (És ez után semmi!)
Bővebb információért, étrendért keress fel, és ne hagyd ki jövő héten hétfőn az utolsó, 5. részt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük