Táplálkozás

2. A megfelelő minőségű, összetételű tápanyag bevitele.

Az előző, bevezető részben a megfelelő mennyiségű táplálék beviteléről volt szó, most pedig ennek a mennyiségnek az összetételére szeretnék hangsúlyt fektetni.
Nem elegendő csupán megfelelő mennyiségű táplálék fogyasztása, nagyon fontos annak összetétele is. Az ételek különböző mennyiségben tartalmaznak makronutrienseket, melyek a szénhidrát, a fehérje és a zsír. Ezek a makrotápanyagok pedig eltérő mennyiségben tartalmaznak energiát. 1 gramm szénhidrátban 4,1kcal van, 1 gramm fehérjében szintén 4,1 viszont 1 gramm zsírban már 9,3 kcal van, tehát 2,5-ször akkora a tápanyagtartalma! Ezért kell óvatosan bánni a zsírokkal. Viszont nem szabad ezek nélkül élni! Számos olyan fogyókúra létezik, mely nagy mértékben lecsökkenti, vagy teljes mértékben meg is vonja a szénhidrátot és/vagy a zsírt. Akármelyiket követjük, minden esetben helytelenül járunk el. Az idők során rengeteg sérelem érte ezt a két összetevőt, pedig mind a kettőnek vannak igenis jó, a szervezeted egészséges működéséhez elengedhetetlen tulajdonságai.
Vegyük csak például először is a zsírokat. A testzsír lecsökkentése számos problémát okozhat: felboríthatja a hormonális szabályozást, nőknél például menstruációs zavarokat eredményezhet, a férfiaknál pedig akár impotencia is felléphet! Vagy gondolj csak a D-, E-, K-, A- vitaminokra, amelyek csak, és kizárólag zsírokban képesek feloldódni!
A másik óriási tévhit a szénhidrát drasztikus lecsökkentése. A szervezet elsődleges energiaforrása a szénhidrát. A mindennapok során főleg ezeket a szénhidrátraktárakat használják a szerveink, az izmaink. Ezeket képes a szervezet a leggyorsabban mozgósítani. Akár a hétköznapi teendőkhöz szükséges, vagy az edzőteremben a súlyok emeléséhez szükséges energiáról van szó, az izmaink elsősorban a szénhidrátból dolgoznak. Olyan ez, mint az autónak a legjobb fajta benzin, enélkül nem megy túl gyorsan, túl messzire… Ezek hiányában bizony máshoz kell nyúlni. Vajon a zsírokhoz? Nem! A zsírok sajnos olyan összetettek, hogy nem tudjuk gyorsan energiává alakítani őket, ezeket tudjuk a legnehezebben felhasználni. Ezért marad a fehérje, mely legfőképp izmainkban található meg, lényegében azokat építi fel. Ezek felhasználásával viszont kockáztatjuk az izmaink, az aktív testtömegünk elvesztését. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis miből mennyit kell fogyasztani? Bármilyen meglepő, étrendünk 60%-át a szénhidrátokból kellene biztosítani, ezzel a mennyiséggel garantálhatjuk a megfelelő mennyiségű üzemanyagot testünknek. A fehérjékből 1,2-1,8 gramm/testkg-ot érdemes bevinnünk, a fizikai aktivitás mértékétől függően. A zsírok pedig a napi energiaszükségletünk fennmaradó részét kell, hogy alkossák. Egy nagyon régi ábra is ezt bizonyítja. Ha hallottunk már a táplálkozási piramisról, akkor pontosan ezt olvashatjuk ki belőle. A legalsó szinten, mindennek az alapját képezve a gabonaféléket találhatjuk. Ebből kellene a legtöbbet fogyasztanunk. Ezt követik sorrendben a zöldségek, majd a gyümölcsök. A következő a ranglétrán a húsfélék csoportja, és ezekkel egy szinten a tejtermékek. A piramis legtetején pedig a zsírok, olajok helyezkednek el, melyekből igaz, hogy a legkevesebbet kellene fogyasztanunk, de kellene!
Ezek alapján érdemes újraértékelni magunkban az eddig kipróbált fogyókúrás diétákat, és kritikus szemmel hozzájuk állni.
Ha többre vagy kíváncsi ezzel kapcsolatban, keress meg bátran!
Legközelebb az állandó, rendszeres táplálkozásról, és a diéták elhagyásáról lesz szó.
A harmadik részt se hagyd ki következő hétfőn!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük